Fjernet grafitti med miljøvennlig tørrisrengjøring – mye raskere enn tradisjonelle metoder

SITUASJONEN
Resort Mavrovo er et av Makedonias lengst etablerte skisteder og en av de mest prestisjefylte vinter- og sommersportdestinasjonene i Nord-Makedonia. Hotel Bistra, Hotel Sport og Hotel Lodge er en del av Resort Mavrovo, sammen med ski- og sportssenteret Mavrovo.

Nylig engasjerte Resort Mavrovo en salgsfremmende kommersiell handling ved å dekke monumentet i Staro Bacilo med graffiti. Arbeidet til arkitekten Radovan Radjenovic, som viser en mosaikksokkel av den berømte kunstneren Gligor Chemerski, ble merket med ordene «Breathe Mavrovo». Mens Resort Mavrovo først berømmet aktivitetene sine, ble arkitekter, kunstnere og eksperter innen historisk bevaring irritert av urensingen av et monument dedikert til antifascisme.

PROBLEMET
Resort Mavrovo var forpliktet til å fjerne graffiti fra monumentet i løpet av 15 dager. Først vurderte de mekanisk rengjøring. Etter å ha undersøkt, fant de ut at det krever en stor arbeidsstyrke og er svært tidkrevende. For det andre vil bruk av kjemikalier i renseprosessen generere miljøproblemer og kan føre til overflateoksidasjon på monumentet. Siden det er et historisk monument, søkte de etter en løsning som ville være miljøvennlig og ikke ville skade overflaten og området rundt.

De ba Ecotip, en moderne og dynamisk organisasjon, aktiv innen rengjøring og vedlikehold av ventilasjonssystemer for industri og husholdninger, om å finne den beste løsningen for å rense monumentet.

LØSNINGEN
Ecotips intensjon var å bruke den mest sofistikerte rengjøringsløsningen for å løse dette unike prosjektet. De foreslo å bruke tørrissprengning som den raskeste og miljøvennlige løsningen.

Cold Jets tørrisrensesystemer bruker ikke-slipende medier i form av resirkulerte CO2-pellets som ikke skader overflater eller utstyr. Kombinasjonen av tørrisrensingens kinetiske energi og termiske effekter bryter forbindelsen mellom smuss og overflate, og løfter bort forurensninger. I motsetning til sprengning med andre medier, etterlater ikke tørrisrengjøring noe sekundært avfall, fordi tørrispartiklene sublimeres ved støt – og konverteres fra fast til gass. Tørrisrengjøring er trygt og ikke-giftig, skaper ikke nedstrøms forurensning og reduserer eller eliminerer operatørens eksponering for farlige kjemiske rengjøringsmidler.

Aero2 PCS 60 er den høyeste ytelsen og mest effektive tørrisblåseren i Cold Jets portefølje. Maskinen har Cold Jets revolusjonerende partikkelkontrollsystem™, som lar brukeren kutte standard tørrispellets til tørrispartikler fra 3 mm til 0,3 mm og alle størrelser i mellom. PCS 60 tilbyr ytelsen til 28 forskjellige maskiner i én – fra svært kraftige hele veien til de mest delikate rengjøringsapplikasjonene. PCS 60 er også veldig enkel å bruke. Med en 7” LCD fargeskjerm og digitale kontroller kan brukeren enkelt se og justere sprengningsparametere og maskininnstillinger. Og med programmerbare og passordbeskyttede applikasjonsoppskrifter kan brukeren ha full kontroll og sikre at de alltid sprenger med de mest effektive innstillingene for hver enkelt applikasjon.

«PCS 60 er veldig brukervennlig,» forklarte Ilija Andreevski fra Ecotip. «Alle maskinoperatører ble vellykket opplært veldig raskt. Maskinen hjelper oss å kutte kostnader og lar oss ta på oss flere prosjekter i løpet av en periode. Avhengig av ulike prosjekter kan vi bruke denne maskinen til å rengjøre CNC-maskiner, transportbånd, transportbånd, hus til maskiner og mange andre typer utstyr.»

RESULTATENE
Bruk av tørrissprengningsteknologi bidrar til å forbedre produktiviteten og fullføre prosjektet i tide. Ecotip kan forkorte rengjøringstiden med 40 % mens du rengjør det historiske monumentet til Resort Mavrovo. I stedet for fem personer ble ryddearbeidet utført med to operatører.

Med PCS 60 er det mulig å rengjøre mer følsomme overflater ved å bruke 0,3 mm store tørrispartikler, som ikke skadet overflaten til monumentet. Bruken av tørris gjorde det også mulig for Ecotip og Resort Mavrovo å implementere en miljøvennlig rengjøringsprosess.

«Med denne metoden sparte vi nesten 40 % av rengjøringstiden og virkningen av bruken av kjemikalier ble minimert», sa Ilija Andreevski fra Ecotip Ltd.