Rapporter

Velkommen

Her har vi lagt ved noen rapporter om tørrisrengjøring.

Rapporter

SITUASJONEN
Prime, Tack & Seal Company (PTS) i West Chicago, Illinois, spesialiserer seg på sprøyting av prime- og festebelegg, samt bruksområder for støvkontroll, flis- og tetningsbelegg og asfaltbelegg på et stort utvalg veiprosjekter. PTS påfører en asfaltblanding på eksisterende asfalt- eller betongoverflater og på nye byggeplasser før asfaltlegging. Denne blandingen hjelper til med å forberede overflaten før det øverste asfaltlaget påføres ved å tette hulrom i overflaten, herde topplaget og bidra til å binde det til den overliggende asfalten. Lastebilene som frakter og sprøyter asfaltblandingene kalles prime trucks og samler opp lag med herdet asfalt, stein, sand og andre materialer over tid. Denne opphopningen på sprøytestengene og dysene kan føre til tilstopping og gjør også lastebilene vanskeligere å vedlikeholde.

PROBLEMET
Tradisjonelt har PTS rengjort lastebilene halvårlig med ulike kjemikalier og høytrykkspyling for å fjerne lag med oppbygging. Denne prosessen var imidlertid repeterende, tidkrevende og renset ikke lastebilene helt. De ville spraye kjemikaliene på oppbyggingen, la den sitte en stund og deretter sprenge den med en kraftvasker. De måtte gjøre denne prosessen flere ganger før oppbyggingen kunne fjernes, og det tok opptil en uke eller mer å rengjøre en lastebil. Bedriften måtte også bruke tid og ressurser på å samle opp og deponere restvannet fordi det måtte behandles som farlig avfall. Prosessen kan også føre til at ansatte blir utsatt for kjemikaliene.

LØSNINGEN
PTS søkte etter en mer effektiv prosess for å rengjøre lastebilene deres. National Industrial Maintenance, en spesialisert vedlikeholdsentreprenør, tok kontakt med PTS. Howie Wirkus, prosjektleder ved National Industrial, introduserte dem for Cold Jets tørrisrenseprosess, og PTS var imponert over resultatene under en demonstrasjon og bestemte seg for å avtale National Industrial for å rense lastebilene deres med tørris.

Cold Jet tørrisrengjøring bruker ikke-slipende medier i form av resirkulerte CO2-pellets som rengjør uten å skade overflater eller utstyr. Kombinasjonen av tørrisrensingens kinetiske energi og termiske effekt bryter forbindelsen mellom smuss og overflate, og løfter bort forurensninger. I motsetning til sprengning med andre medier, etterlater ikke tørrisrengjøring noe sekundært avfall, fordi tørrispartiklene sublimeres ved støt – og konverteres fra fast til gass. Tørrisrengjøring er trygt og ikke-giftig, skaper ikke nedstrøms forurensning og reduserer eller eliminerer ansattes eksponering for farlige kjemiske rengjøringsmidler. Tørrisblåsing avkjøler asfalten ved kontakt, noe som gjør den lettere å fjerne, og etterlater det originale underlaget uskadet.

RESULTATENE
Tørrisrengjøring har vist seg å være en mye mer effektiv renseprosess og gir bedre resultater på en brøkdel av tiden.

«Det er minst dobbelt så raskt, om ikke raskere,» sa Wirkus. «Med tørrisrensing, så snart du treffer oppbyggingen, flyr den av.»

Ved å bruke Cold Jet Aero 80FP-systemet er National Industrial i stand til å rengjøre én lastebil per dag. Tidligere tok det PTS én uke å rengjøre én lastebil. De rengjør totalt 13 lastebiler for PTS på halvårlig basis. National Industrial bruker omtrent 1,5 tørris per lastebil, som er omtrent 750 pund tørris.

«I sommermånedene vil vi bare rengjøre baksiden av lastebilene, som inkluderer dyser og tank, og om vinteren når PTS utfører sitt årlige vedlikehold, vil vi rengjøre hele lastebilen,» sa Wirkus.

Tørrisrengjøring gjør ikke bare lastebilene enklere å vedlikeholde, men det gjør dem også mer effektive.

«Sjåførene av lastebilene elsker det fordi det er mye renere og de har mindre problemer, for eksempel at dysene tetter seg,» sa Wirkus.

PTS var så imponert over tørrisrengjøring at de vurderer å bruke den til å rense andre eiendeler og maskiner, som for eksempel oppbevaringstanker og slanger.

«De elsker det fordi det er kostnadseffektivt, oppryddingen er så mye enklere, det er tryggere og det er miljøvennlig,» sa Wirkus.

SITUASJONEN
Rossi’s Fine Italian Cuisine Restaurant i Myrtle Beach, South Carolina har stolt servert både lokalbefolkningen og turister siden 1987. Restauranten opplevde en brann, som forårsaket røyk- og sotskader i hele restauranten på 10 000 kvadratmeter. En lyddemper i taket måtte også fjernes helt på grunn av røyk og lukt fra brannen. Restauranten leide Advanced Indoor Air Quality Care for å rense røykskadene.

PROBLEMET
Brann og røyk skader ikke bare overflater og materialer, men det forårsaker også en sterk lukt, som trenger gjennom hele strukturer. Tradisjonelle rengjøringsmetoder for å fjerne røykskader, som håndskraping, er arbeidskrevende og fjerner ikke lukt, mens andre metoder som brus eller sandblåsing skaper store mengder sekundært avfall som også må ryddes opp. Basert på størrelsen på plassen som skulle rengjøres, ble tradisjonelle metoder beregnet til å ta entreprenøren 12-16 dager å fullføre med opptil 12 arbeidere på jobben på grunn av arbeidet som er involvert og den ekstra tiden med en sekundær rotopprydding.

LØSNINGEN
U.S. Air Quality Care bestemte at tørrisrensing ville være den perfekte løsningen for dette prosjektet.

Cold Jets tørrisrensesystem bruker ikke-slipende medier i form av resirkulerte CO2-pellets som ikke vil skade overflater eller utstyr. Kombinasjonen av tørrisrensingens kinetiske energi og termiske effekt bryter forbindelsen mellom smuss og overflate, og løfter bort forurensninger. I motsetning til sprengning med andre medier, etterlater ikke tørrisrengjøring noe sekundært avfall, fordi tørrispartiklene sublimeres ved støt – og konverteres fra fast til gass. Tørrisrengjøring er trygt og ikke-giftig, skaper ikke nedstrøms forurensning og reduserer eller eliminerer ansattes eksponering for farlige kjemiske rengjøringsmidler.

Tørrisrengjøring er mye raskere enn tradisjonelle metoder. Generelt gir tørrisrengjøring følgende restaureringshastigheter: tre (7-10 fot2/min), malt metall (5-7 fot2/min) og murstein (10+ fot2/min).

Cold Jet tørrisrengjøring har blitt den foretrukne metoden for å fjerne røyksot, fordampet syntetisk harpiks og forkulling. Det har til og med vært kjent for å eliminere den muggen brente lukten som er et resultat av brann- og røykskader. Cold Jet gir en rask og effektiv fjerning av røykskader selv i de trange vinklene på takstoler og rundt spiker, ledninger og all rørlegging uten skade på overflatens integritet.

RESULTATENE
Ved å bruke Cold Jet Aero 40 tok jobben omtrent åtte dager med sprengning med tre maskiner og åtte personer involvert – omtrent halvparten av det som ble beregnet med de alternative metodene. I tillegg til materialfjerningen, fjernet tørrisrengjøring lukten fra strukturen som andre metoder ikke kunne ha oppnådd.

«Cold Jets utstyr er uten den beste rengjøringskvaliteten vi kan oppnå,» sa Tom Monacelli, Advanced Indoor Air Quality Care. «Belegg og deodoriseringsmidler brukes i det minste fordi det eliminerte 100 % av det forkullede treet og karbonet som huser lukten.»

Ved å bruke Cold Jet tørrisen fremfor alternativer, estimerte Advanced Indoor Air Quality Care en 70 % reduksjon i lønnskostnadene – og sparte anslagsvis 20 000 USD. Entreprenøren fullførte dette prosjektet vellykket ved å redusere prosjektkostnadene og øke rengjøringshastigheten.

SITUASJONEN
Det største veibelegg- og tunge byggefirmaet i Ontario spesialiserer seg på asfaltbelegg på motorveier og lokale veier i hele provinsen. De får ofte innvilget store prosjekter og selskapet holder seg opptatt gjennom det meste av året. Med maskinene deres i konstant bruk, er ikke selskapet i stand til å rengjøre dem før utover sesongen når arbeidet begynner å avta. Maskinene samler opp asfaltlag på ulike deler av maskinen, som kan være vanskelig å fjerne og rengjøre, spesielt på vanskelig tilgjengelige områder.

En av hovedmaskinene selskapet bruker er et materialoverføringskjøretøy (MTV). Disse kjøretøyene er designet for å levere den varme blandede asfalten fra en dumper til en utleggermaskin. De sørger for at asfaltutleggeren er i kontinuerlig drift og at asfalten legges ned ved den ideelle temperaturen. MTV-er overfører stadig varm asfalt og blir veldig skitne, noe som kan føre til at maskinene mister effektivitet.

PROBLEMET
MTV-en har en stor frontbeholder hvor den varme asfaltblandingen lastes fra dumperen. Asfaltblandingen overføres deretter til en lagerbeholder via en transportør. Inne i beholderen er det en mateskrue og to store kjeder som er en del av transportørsystemet. Skruen og kjettingene samler opp tunge lag med asfalt.

Asfalteringsfirmaet har tidligere renset delene manuelt med meisler, vann og kjemikalier. Beholderen, skruen og kjettingene er vanskelig tilgjengelige og arbeiderne måtte komme inn i trakten og meiselen ved delene. Det ville tatt fire arbeidere ti timer å rengjøre disse delene. Denne prosessen var rettidig og ineffektiv.

«Bakteriet ønsket å redusere tiden det tok å rengjøre kjøretøyet,» sa Wes Donaldson fra Go Green Dry Ice Blasting, en lokal entreprenør som asfalteringsfirmaet kontaktet for å rengjøre MTV. «Med fire karer i beholderen som renset den, brukte de mange arbeidstimer.»

Når arbeiderne meisler delene, er det også en ekstra risiko for at de kan skade de dyre delene.

«Det er stål på stålmeisling, så det er en sjanse for at de kan skade en av leddene,» sa Donaldson. «Og med kjemikaliene og oppvarmingen er det større risiko for skade.»

Selskapet resirkulerer asfalten som er fliset av maskinen. Når renseprosessen er fullført, samler de opp restene av asfalten og dumper den tilbake i mikseren. Når arbeiderne bruker kjemikalier eller vann for å rengjøre maskinen, blir asfalten forurenset og den kan ikke gjenbrukes.

Asfalteringsfirmaet prøvde andre alternative rensemetoder i et forsøk på å effektivisere prosessen, men fant ikke suksess. Selskapet prøvde sandblåsing, men sandkornet kom inn i alle kjettingleddene og inn i valsene. Sanden forurenset også den resterende asfalten og var en ekstra kostnad for oppryddingen.

LØSNINGEN
Selskapet hørte om tørrissprengning som en mulig løsning og tok kontakt med Go Green Dry Ice Blasting for å gjennomføre en demonstrasjon.

Cold Jets tørrisrengjøringssystem bruker ikke-slipende medier i form av resirkulerte CO2-pellets som ikke skader overflater eller utstyr. Kombinasjonen av tørrisrensingens kinetiske energi og termiske effekter bryter forbindelsen mellom smuss og overflate, og løfter bort forurensninger. I motsetning til sprengning med andre medier, etterlater ikke tørrisrengjøring noe sekundært avfall, fordi tørrispartiklene sublimeres ved støt – og konverteres fra fast til gass. Tørrisrengjøring er trygt og ikke-giftig, skaper ikke nedstrøms forurensning og reduserer eller eliminerer ansattes eksponering for farlige kjemiske rengjøringsmidler.

Tørrisblåsing avkjøler asfalten ved kontakt, noe som gjør den lettere å fjerne, og etterlater det originale underlaget uskadet.

RESULTATENE
Ved å bruke Cold Jets Aero 40FP med en MERN-dyse med høy flyt, fjernet Go Green all asfaltoppbygging på beholderen, skruen og kjedene. Tørrisblåsing fungerte på alle forskjellige nivåer av tykkelse og oppbygging.

«Vi klarte å bryte ned asfalten totalt,» sa Donaldson. «Det spilte ingen rolle hvor tykt den var eller hvor den var, vi kunne bryte den ned og ta den av med tørrisen. Og vi gikk ikke overdrevet med aggresjonen eller lufttrykket.»

Go Green klarte å rense 12 kvadratfot på mindre enn ett minutt ved å sprenge ved 150 PSI med en 400 CFM-kompressor med fem pund i minuttet. De brukte omtrent 400 pund tørris til prosjektet.

Tørrissprengning fullførte jobben på halvparten av tiden det tok selskapet tidligere. Go Green renset MTV på fire timer med et enmannsteam sammenlignet med den forrige metoden som tok ti timer og et firemannsteam. Asfalteringsfirmaet likte også at tørrissprengning er ikke-slipende og ikke vil skade de dyre delene av maskineriet.

«Når du kommer inn med noe ikke-slipende, elsker de det absolutt fordi de vet at når du sprenger et tøft stykke rusk, så skader du ikke utstyret deres, en av leddene eller en sveis,» sa Donaldson.

SITUASJONEN
Resort Mavrovo er et av Makedonias lengst etablerte skisteder og en av de mest prestisjefylte vinter- og sommersportdestinasjonene i Nord-Makedonia. Hotel Bistra, Hotel Sport og Hotel Lodge er en del av Resort Mavrovo, sammen med ski- og sportssenteret Mavrovo.

Nylig engasjerte Resort Mavrovo en salgsfremmende kommersiell handling ved å dekke monumentet i Staro Bacilo med graffiti. Arbeidet til arkitekten Radovan Radjenovic, som viser en mosaikksokkel av den berømte kunstneren Gligor Chemerski, ble merket med ordene «Breathe Mavrovo». Mens Resort Mavrovo først berømmet aktivitetene sine, ble arkitekter, kunstnere og eksperter innen historisk bevaring irritert av urensingen av et monument dedikert til antifascisme.

PROBLEMET
Resort Mavrovo var forpliktet til å fjerne graffiti fra monumentet i løpet av 15 dager. Først vurderte de mekanisk rengjøring. Etter å ha undersøkt, fant de ut at det krever en stor arbeidsstyrke og er svært tidkrevende. For det andre vil bruk av kjemikalier i renseprosessen generere miljøproblemer og kan føre til overflateoksidasjon på monumentet. Siden det er et historisk monument, søkte de etter en løsning som ville være miljøvennlig og ikke ville skade overflaten og området rundt.

De ba Ecotip, en moderne og dynamisk organisasjon, aktiv innen rengjøring og vedlikehold av ventilasjonssystemer for industri og husholdninger, om å finne den beste løsningen for å rense monumentet.

LØSNINGEN
Ecotips intensjon var å bruke den mest sofistikerte rengjøringsløsningen for å løse dette unike prosjektet. De foreslo å bruke tørrissprengning som den raskeste og miljøvennlige løsningen.

Cold Jets tørrisrensesystemer bruker ikke-slipende medier i form av resirkulerte CO2-pellets som ikke skader overflater eller utstyr. Kombinasjonen av tørrisrensingens kinetiske energi og termiske effekter bryter forbindelsen mellom smuss og overflate, og løfter bort forurensninger. I motsetning til sprengning med andre medier, etterlater ikke tørrisrengjøring noe sekundært avfall, fordi tørrispartiklene sublimeres ved støt – og konverteres fra fast til gass. Tørrisrengjøring er trygt og ikke-giftig, skaper ikke nedstrøms forurensning og reduserer eller eliminerer operatørens eksponering for farlige kjemiske rengjøringsmidler.

Aero2 PCS 60 er den høyeste ytelsen og mest effektive tørrisblåseren i Cold Jets portefølje. Maskinen har Cold Jets revolusjonerende partikkelkontrollsystem™, som lar brukeren kutte standard tørrispellets til tørrispartikler fra 3 mm til 0,3 mm og alle størrelser i mellom. PCS 60 tilbyr ytelsen til 28 forskjellige maskiner i én – fra svært kraftige hele veien til de mest delikate rengjøringsapplikasjonene. PCS 60 er også veldig enkel å bruke. Med en 7” LCD fargeskjerm og digitale kontroller kan brukeren enkelt se og justere sprengningsparametere og maskininnstillinger. Og med programmerbare og passordbeskyttede applikasjonsoppskrifter kan brukeren ha full kontroll og sikre at de alltid sprenger med de mest effektive innstillingene for hver enkelt applikasjon.

«PCS 60 er veldig brukervennlig,» forklarte Ilija Andreevski fra Ecotip. «Alle maskinoperatører ble vellykket opplært veldig raskt. Maskinen hjelper oss å kutte kostnader og lar oss ta på oss flere prosjekter i løpet av en periode. Avhengig av ulike prosjekter kan vi bruke denne maskinen til å rengjøre CNC-maskiner, transportbånd, transportbånd, hus til maskiner og mange andre typer utstyr.»

RESULTATENE
Bruk av tørrissprengningsteknologi bidrar til å forbedre produktiviteten og fullføre prosjektet i tide. Ecotip kan forkorte rengjøringstiden med 40 % mens du rengjør det historiske monumentet til Resort Mavrovo. I stedet for fem personer ble ryddearbeidet utført med to operatører.

Med PCS 60 er det mulig å rengjøre mer følsomme overflater ved å bruke 0,3 mm store tørrispartikler, som ikke skadet overflaten til monumentet. Bruken av tørris gjorde det også mulig for Ecotip og Resort Mavrovo å implementere en miljøvennlig rengjøringsprosess.

«Med denne metoden sparte vi nesten 40 % av rengjøringstiden og virkningen av bruken av kjemikalier ble minimert», sa Ilija Andreevski fra Ecotip Ltd.

SITUASJONEN
Jokey er en av de største emballasjeprodusentene av stiv plast med verdensomspennende innflytelse. Selskapet produserer plastbøtter, bokser og brett i henhold til en prosess med plastsprøytestøping. I 50 år har Jokeys navn blitt anerkjent som garantisten for enestående ekspertise innen sprøytestøping og kundefokusert service. Med 2000 ansatte produserer de produktene sine på 15 fabrikker i 12 land og betjener kunder i omtrent 80 land.

Rengjøring av verktøyene er et avgjørende skritt i deres produksjonsprosess, spesielt når det gjelder å oppfylle de strenge standardene for kvalitet og hygiene som kreves av næringsmiddelindustrien.

«Rengjøring er veldig viktig for det ferdige produktet vårt fordi det har en direkte innvirkning på produktkvaliteten vår. I tillegg er noen av produktene våre ment for matmarkedet, så renslighet er avgjørende, sier Fontaine, Mold Workshop Manager.

Jokeys team renser formene på slutten av hver produksjonssyklus og hver gang verktøyene må modifiseres eller krever vedlikehold. Selskapet har også satt opp en forebyggende vedlikeholdsplan der renhold er en av de kritiske fasene.

Alle Jokey-anlegg overholder et strengt kvalitets- og hygienestyringssystem, revidert og evaluert av uavhengige revisorer i samsvar med de internasjonale BRC/IoP-standardene for emballasje og emballasjematerialer, samt DIN EN ISO 9001:2015 og DIN EN ISO 14.001:2015 .

PROBLEMET
På grunn av de svært høye kvalitetskravene til hygiene, trenger Jokey-anlegget en heltidsoperatør (noen ganger enda mer avhengig av produksjonsserien) for å rengjøre sprøyteformene. Før bruk av Cold Jet-tørrisblåsesystemet ble rengjøringen utført for hånd på trykk eller formen ble fjernet fra maskinen og deretter rengjort med kluter og rengjøringsprodukter som aerosoliserte matløsningsmidler eller i en avfettingsfontene.

«Noen ganger var det nødvendig å demontere og flytte utstyr for rengjøring,» sa herr Fontaine. «Dette gjorde oss bekymret fordi det utvilsomt var et tap av produksjon under nedstengningen. Under disse stoppene kunne ikke formen brukes fra 30 minutter til 2 timer og kunne monopolisere en formprodusent for rengjøring. I ekstreme tilfeller kan en demontering av formen være nødvendig, noe som resulterte i tap på opptil 3 ekstra timers produksjon. Disse produksjonsstoppene kan vare mellom 1 og 5 timer og genererer derfor betydelige produksjonstap. Ved oppstart av produksjonen kan vi også miste mellom 50 og 200 deler for fjerning av matløsningsmiddelspor på det ferdige produktet.»

«Den forrige rengjøringsløsningen kan ha innvirkning på produktkvaliteten. For eksempel måtte vi noen ganger stoppe en presse etter en rengjøring slik at vi kunne gripe inn på spor av vedvarende smuss i vanskelig tilgjengelige områder. Det ferdige produktet som ikke oppfylte kvalitetskriteriene måtte destrueres, sier Fontaine. «I noen få tilfeller måtte vi gjøre om noen av bestillingene fordi de ikke oppfylte kvalitetskriteriene våre.»

«En annen bekymring var sikkerheten til operatørene våre, fordi den forrige rengjøringsprosessen kunne skape helsemessige problemer forårsaket av løsemidler i aerosoler eller avfettingsfontenen. Disse produktene krevde medisinsk validering og måtte ha matsertifikater. Den manuelle rengjøringen på pressen var virkelig ikke effektiv. Avhengig av formen tok det mellom 45 minutter og 2 timer. Vi møtte mange utfordringer ved å bruke det gamle systemet, som kvaliteten når det gjelder renslighet. Det var vanskelig å få tilgang til og rengjøre enkelte steder. Det tok oss lang tid, og bruken av filler og løsemidler var overdreven.»

LØSNINGEN
Før de valgte tørrisrensing som metode, prøvde selskapet ultralydrensing samt brusblåsing, men uten hell. Bedriften skal overholde ISO 14001 og bruker optimaliserte produksjonssystemer som 5S og interne produksjonssporingssystemer.

«Tørrisrensing støtter programmene våre fordi det sparer oss tid og derfor optimaliserer produksjonstiden,» sa Fontaine. «Kvaliteten på rengjøringen er også bedre.»

«Cold Jet-rengjøringssystemet er kompakt, lett å flytte på og veldig effektivt samtidig som det er enkelt å bruke. Rengjøringstiden reduseres med ca. 50 % og noen ganger enda mer. Tidssparingen vil være mer betydelig på en form med 4 hulrom fordi det er mye mer rengjøring som skal gjøres enn på en mindre form (1 hulrom). Det kan også avhenge av antall deler som utgjør formen fordi jo flere deler det er som skal demonteres, og derfor rengjøres, jo mer tidsbesparelse vil være betydelig. Tørrisblåsing har frigjort tid for støpeformprodusentene våre til å utføre mer komplekse vedlikeholds- eller maskineringsoperasjoner som krever høy ekspertise.»

RESULTATENE
Tørrissprengning med kald jet har vært gunstig for:

– Reduksjon av rengjøringstider
– Mer nøyaktig og effektiv rengjøring
– Eliminering (eller svært betydelig reduksjon) i bruken av kjemikalier
– Lavere kostnader ved å fjerne skitne kluter
– Nedgangen i startavfall
– Mer miljøvennlig

«Den første investeringen er fortsatt betydelig, men avkastningen på investeringen er relativt rask,» sa Fontaine. «Cold Jets avkastning på investeringen ble beregnet før maskinen ble kjøpt kun for bruk i formbutikken vår. Dette sammenligner vår gamle rengjøringsløsning med Cold Jet-rengjøringsløsningen. Tidene kunne måles takket være lån av maskinen i en uke under reelle driftsforhold. På det tidspunktet bemerket vi at lønnsomhet ble oppnådd på mindre enn 2 år (ekskludert kostnadene ved å stoppe produksjon og resirkulering av skitne kluter og aerosoler).

«Med Cold Jet-rensesystemet bruker personalet færre kjemikalier og rengjøringstiden reduseres. I tillegg er systemet mer givende og effektivt. Resultatene som oppnås er mye bedre og operatørene trenger ikke å gjøre dobbelt arbeid. For øyeblikket venter vi på å gjøre Microclean-maskinen lønnsom og se alle potensielle bruksområder i alle fabrikkens avdelinger.»

SITUASJONEN
Produsenter og tjenesteleverandører merker effekten av dagens energikostnader og prisøkninger. I de aller fleste bransjer har energiledelse ingen tradisjonell plass på organisasjonskartet, i stillingsbeskrivelser eller i resultatutfall. De fleste beslutningstakere mener løsningen på problemet er å finne de laveste tilgjengelige energiprisene.

Elektriske motorer står for opptil 80 % av all tilgjengelig elektrisk energi som brukes av et industriområde. De kaster også bort opptil 50 % av elektrisk energi på grunn av ineffektiv motoroptimalisering. Noen årsaker til disse ineffektivitetene inkluderer: høye omgivelsestemperaturer, ubalansert spenning, feil belastning, utilstrekkelig ventilasjon, feiljustering, vibrasjoner, feil smøring, defekte drivkomponenter og viktigst av alt, forurensning.

Forurensning er et overflatebelegg som får elektriske motorer til å gå varmere enn normalt. Ved design har elektriske motorer kjølevifter som trekker luft over det ytre skallet. Hvis den ikke rengjøres ordentlig, vil forurensning bygge seg opp over tid og tette og defekte motorens evne til å avkjøle seg selv og kjøre ved omgivelsestemperatur. Varme, forurensede motorer som kjører under disse forholdene øker energimengden og øker dermed kostnadene motoren trenger for å fungere.

«Når skitt, sot, fett og olje bygger seg opp i produksjonsanlegg over tid, kan maskiner begynne å overopphetes og fungere feil, noe som kan føre til potensiell feil og skape et utrygt arbeidsmiljø,» sa Greg Battle, president og administrerende direktør i Motor Techniques, Inc. «En ren elektrisk motor går kjøligere og bruker også mindre energi enn en skitten. For å dekontaminere en elektrisk motor fullstendig og øke motoroptimaliseringen, må den rengjøres grundig.»

PROBLEMET
Den vanligste måten å rengjøre elektriske motorer på er å ta dem ut av drift og rengjøre manuelt med filler og industrielle løsemidler. For å unngå dette avbruddet i produksjonen blir rengjøringen ofte forsinket mye, noe som fører til en ineffektiv motor og/eller eventuell motorsvikt. De fleste av de industrielle løsemidlene som brukes har et svært lavt flammepunkt, noe som skaper brannfare og mulige strømbrudd. De avgir også usunne røyk og manuell påføring av løsemidlene etterlater sekundært rusk som lo og klut på motoroverflatene.

Ytterligere metoder for motorrengjøring inkluderer brusblåsing, sprengning av valnøttskall og høytrykksspyling eller damprengjøring. Brus- og skallsprengning kan være for slitende for motorene og krever avstenging av systemet. Høytrykksspyling eller damprensing av det elektriske systemet til en varm, kjørende motor kan skape en svært farlig situasjon. Disse metodene er også tidkrevende og etterlater seg rusk.

LØSNINGEN
Dry Ice Blasting Technologies (DIBT), en avdeling av Houston-Johnson, Inc. (HJI), er en ledende leverandør av tørrisrensetjenester. Motor Techniques, Inc. (MTI) spesialiserer seg på sporing og overvåking av motorytelse. Begge selskapene er sertifiserte minoritetsforetak og har mange års ekspertise på å hjelpe kunder med å oppnå driftseffektivitet samtidig som de reduserer energikostnadene. DIBT og MTI etablerte i samarbeid med hverandre et joint venture-selskap, Conservation Solutions. Conservation Solutions tilbyr metoder for å lokalisere, analysere og forbedre ytelsen til industrielle elektriske motorsystemer, og gjenopprette dem til topp ytelse, med minimal forstyrrelse av klientdriften.

Conservation Solutions var den første som anbefalte Cold Jet tørrisrengjøring for motorer. De har oppdaget en samlet kostnadsbesparelse – med både strømforbruk og arbeidstimer – ved bruk av tørris kontra alternative metoder.

Cold Jet tørrisrengjøring gir en rask, sikker, giftfri og økonomisk rengjøringsløsning for anlegg, industrielt utstyr, maskineri, maskinverktøy og samlebåndsutstyr. Den har møtt den elektriske industriens utfordring med driftseffektivitet og oppetid fordi tørrisrensing kan gjenopprette både roterende og stasjonært elektrisk utstyr til topp ytelse med dramatisk kortere driftsstans.

Tørrisrengjøring rengjør på stedet uten større demontering eller nedkjøling og er ikke-slipende, ikke-ledende og ikke-korroderende. Det er en helt tørr og ren prosess da den ikke bruker vann. Rengjøringsmediet, tørris, sublimeres ved støt og forsvinner uten å tilføre sekundært avfall. Det eneste avfallet er materialet som fjernes. Cold Jet-systemene kan rengjøre på og rundt hydrauliske kraftenheter og elektriske kraft- og distribusjonskomponenter og minimere avhending av farlig avfall. Når det gjelder generelt vedlikehold og rengjøring av anlegg, kan rengjøringstiden reduseres med opptil 80 % med Cold Jet tørrisrengjøring.

«Med fleksibiliteten til raskt å restaurere og rekondisjonere ulike størrelser og typer industrielt utstyr og maskineri med Cold Jet tørrisrensing, minimerer vi den kostbare nedetiden og forstyrrelsene generelt forbundet med industriell rengjøring,» sa Derek Bland, visepresident for New Business Development for Houston-Johnson, Inc. og DIBT.

RESULTATENE
Conservation Solutions har analysert flere prosjekter før og etter bruk av tørrisrensing for å måle effektiviteten og de totale tids- og kostnadsbesparelsene. Kostnadsbesparelsene ved bruk av tørris kan beregnes i megawatt og arbeidstimer. For å få resultatene deres brukte de en CSI 510 berøringsfri infrarød skannermåler som måler deteksjonen av forurensede varme motorer. Skanneren måler 0-1600 grader med 99 % nøyaktighet. De måler belastningen (energien som kreves for en bestemt jobb) før og etter rengjøring. En Mega-watt har en standard flat kostnad for anlegget og å bruke mindre Mega-watt for å rengjøre resulterer i en direkte besparelse for selskapet. Besparelsene er øyeblikkelige og kan beregnes så snart rengjøringen er fullført og verifisert av målerne. Alternative metoder er mye tregere og krever overdreven arbeidstimer for sekundær opprydding.

SUKSESSFULLT LØSNING FOR BILPRODUSENT

En bilprodusent i Michigan hadde en bank med fem motorer på 300 hestekrefter, hver på totalt 100 000 dollar å kjøre hvert år. For å redusere det årlige forbruket, tok de kontakt med Conservation Solutions. Etter demontering ble det oppdaget to tommer forurensning på hver motor som hadde bygget seg opp over tid og fra mangel på regelmessig rengjøring og vedlikehold. Cold Jet tørrisrengjøring ble brukt for å fjerne overflateforurensning og deretter en sparkel ble brukt til å rengjøre innsiden av motorhettens overflate. Forurensningen på den indre og ytre hetten veide totalt 2,7 lbs. Etter å ha implementert regelmessig rengjøring med tørris, var det en umiddelbar energibesparelse på 42 % for selskapet.

BEVORTE RESULTATER FOR INDUSTRIELL RENSER

Et industrielt renserifirma hadde et stort problem med forurensning fordi motorene ble utsatt for smuss, vann og våt lo daglig. En analyse fra Conservation Solutions fant at den gjennomsnittlige motortemperaturen ble redusert med 27 grader etter bruk av Cold Jet tørris, noe som resulterte i en reduksjon på 30-40 % på energiregningen.

SITUASJONEN
Geiger-gruppen består av Hans Geiger Spritzgießtechnik GmbH – lokalisert i Franken – Hans Geiger Formenbau GmbH – lokalisert i frankiske Nürnberg – og HG Geiger Kunststofftechnik GmbH – lokalisert i Hilpoltstein. Selskapet ble grunnlagt i 1961 som et formdesignfirma av Hans Geiger og i 1968 ble sprøytestøping lagt til. I dag har selskapet spesialisert seg på å produsere komplekse komponenter.

Rene formhulrom og ventiler er en stor bekymring for produsenter av plastdeler for å opprettholde dagens høye kvalitetsstandarder – og er en hovedprioritet for Geiger-gruppen, hvis kunder er elektronikk- og bilprodusenter.

PROBLEMET

«Hvert produkt er bare så bra som utviklingsprosessen,» sa Hans Kolb, prosessingeniør hos Hans Geiger. «Kvaliteten og merverdien til et produkt er alltid et resultat av flere, perfekt sammenkoblede, individuelle trinn – bare en av grunnene til at Geiger legger så mye vekt på produktutviklingsprosessen. Rengjøring av verktøyene våre er veldig viktig for sluttproduktet vårt. Dannelsen av belegg, på grunn av tilsetningsstoffene og flammehemmere i plast, har en direkte innflytelse på kvaliteten på produktene og levetiden til verktøyene.»

Derfor er det etablert faste sykluser for å sikre at formene er godt vedlikeholdt og i feilfri stand. Tradisjonelt har former blitt renset for hånd i maskinen – eller alternativt kan formen fjernes fra maskinen og deretter rengjøres med kjemikalier, ultralydbad eller for hånd.

«Hvis du trenger å rengjøre 96 hulrom for hånd, er det ikke bare tidkrevende, men også vanskelig å nå hver sprekk og vinkel,» sa Kolb. «Rengjøring for hånd i maskinen var ikke særlig effektivt. Avhengig av formen var det nødvendig med 20 dugnadstimer og inntil 2 ansatte. I tillegg var det alltid en risiko for å skade formen, og dermed redusere levetiden til utstyret og verktøyene som måtte skiftes ut.»

Ytterligere bekymringer ble forårsaket av å starte en ny prosess, beholde ansatte i sprøytestøping og maskinstans. I tillegg til renseprosessen måtte det legges til ytterligere fire timer (montering og demontering av formen). Det var ikke overraskende at Geiger-gruppen var på utkikk etter en ny renseprosess.

LØSNINGEN
Cold Jets tørrisrengjøringssystem bruker ikke-slipende medier i form av resirkulerte CO2-medier (pellets eller blokker) som ikke skader overflater eller utstyr. Kombinasjonen av tørrisblåsingens kinetiske energi og termiske effekter bryter forbindelsen mellom smuss og overflate, og løfter bort forurensninger. I motsetning til sprengning med andre medier, etterlater ikke tørrisrengjøring noe sekundært avfall, ettersom tørrispelletene eller partiklene sublimeres – konverteres fra fast til gass – ved støt. Tørrisrengjøring er også trygt og ikke-giftig, skaper ikke nedstrøms forurensning, og reduserer eller eliminerer ansattes eksponering for farlige kjemiske rengjøringsmidler.

Kolb var kjent med tørrissprengning og det var tydelig at et blokktørrissystem var den riktige løsningen. En materialleverandør anbefalte Cold Jets i3 MicroClean® rensesystem for tørris og patentert barbert MicroParticle-teknologi.

Ved å barbere tørrismedier til de fineste mikropartikler, kommer flere partikler inn i luftstrømmen og treffer overflaten per sekund enn tradisjonelle metoder, og fjerner raskt forurensningen og gir den raskeste rengjøringen. De barberte mikropartiklene på størrelse med sukker kommer inn på de vanskeligst tilgjengelige stedene og er små og delikate nok til å passere gjennom sensitive materialer (som ventiler) for en grundig rengjøring uten å bekymre deg for å skade formoverflaten eller endre dimensjoner – noe som garanterer et konsistent produkt kvalitet.

Etter en demonstrasjon av i3 MicroClean ble et leiesystem tilbudt og testet av formdesignteamet. Etter en fire ukers prøveperiode ble resultatene av kvalitetskontrollen presentert for Geigers ledergruppe. Erfaringen var så positiv at de bestemte seg for å kjøpe utleiesystemet.

«Denne rengjøringsmetoden er veldig effektiv for å fjerne forurensning fra verktøyene og hjelper til og med når det oppstår forbrenninger,» sa Kolb. «Fra visse belegg kunne vi redusere vedlikeholdssyklusene med opptil 50 %, og derfor reduserte kostnadene og nedetiden betraktelig.»

Ytterligere fordeler for Geiger-gruppen inkluderer produktivitetsforbedring, risikoreduksjon og støtte til miljøinitiativer. Kostnadsfaktoren var også en viktig del av deres kjøpsbeslutning. Det er utført beregninger for enkelte produktgrupper for å estimere den reduserte innsatsen. Selskapet regnet ut at investeringen vil betale seg tilbake på under ett år på grunn av tidsbesparelser og økt maskinutnyttelse.

En spesifikk stab ble tildelt for å vurdere brukervennligheten. Den mobile i3 MicroClean tillot personalet å gå raskt gjennom produksjonslinjen og rengjøre når og hvor det måtte være nødvendig. Applikatorens ergonomiske design og LED-lys ga optimal belysning av overflaten som rengjøres, økende rengjøringshastighet. På grunn av de 45°, 90° og 360° roterende dysene tilgjengelig for i3 MicroClean, er det nå enkelt og uanstrengt å rengjøre vanskelig tilgjengelige områder. En annen fordel er tørrisen og trykkluften, som kan reguleres individuelt og innstillingene kan tilpasses nøyaktig til kravene. Det kreves gjennomsnittlig én tørrisblokk for to verktøy. Vedlikeholdspersonalet er nå bedre rustet til å gjøre forebyggende vedlikehold ettersom færre uplanlagte handlinger kan forekomme. I tillegg trenger ikke formen ofte demontering for rengjøring, noe som reduserer risikoen for å skade formen.

Kolb er medlem av Plastic Network i Franken. Sammen med en Cold Jet-ansatt gjennomførte han en presentasjon som resulterte i stor interesse hos publikum.

«På grunn av flere fordeler (kvalitet, miljø og kostnader) med Cold Jet tørrisblåsing, holder vi en testfase ved søsteranlegget vårt Fa. Reiter, som hovedsakelig produserer produkter for medisinsk industri.»